Selecteer een pagina

Brugwachterswoning Briltil

 

De Brugwachterswoning in Briltil (Zuidhorn) is in 1903 gebouwd in opdracht van de provincie Groningen voor de brugwachter en zijn gezin. De huidige woning is in behoorlijk slechte staat. Onze opdracht was om de woning te renoveren, zodat hij voor de komende generaties behouden blijft. De woning is echter voor hedendaagse begrippen te klein om een gezin te kunnen huisvesten, mede omdat de verdieping vanwege de geringe hoogte niet ingezet kan worden tot verblijfsruimten en de aangebouwde stal aan de achterzijde van de woning in een zeer slechte staat verkeerd. Er is in overleg met de opdrachtgevers besloten om een nieuwe schuurwoning aan de achterzijde bij te bouwen, die qua vormgeving strak en sober zal worden uitgevoerd en middels een hoge, transparante tussenzone aan de rijkgedetailleerde brugwachterswoning wordt vastgebouwd. De schuurwoning krijgt een gevel van Western Red Cedar latten, die vergrijsd worden aangebracht en die wordt voorzien van eenvoudige verticale raamopeningen. Aan de Zuidzijde worden grote glazen puien aangebracht, zodat het zonlicht mede door de vide in de verdiepingsvloer tot diep in de woning kan doordringen. De entree zone in de bestaande woning wordt doorgetrokken in de uitbreiding en zal in een aantal treden het hoogte verschil van 80cm ,tussen beide delen, overbruggen. Op het dak van de uitbreiding komen keramische vlakke dakpannen, die de verwijzing naar de Friese dakpannen op de bestaande woning prima kunnen volbrengen.

categorie:

opdrachtgever:

status:

plaats:

oppervlakte: