Selecteer een pagina

New Follies Fraeylemaborg, Slochteren

 
 
 
 

“De Groene kamer voor de Fraeylemaborg, Slochteren” was onze inzending voor de door de Fraeylemaborg te Slochteren uitgeschreven prijsvraag “New Follies”. Het museum in Slochteren is al enige tijd op zoek naar extra tentoonstellingsruimte en heeft hier uiteindelijk deze prijsvraag voor uit geschreven. In deze prijsvraag werd gevraagd om follieachtige volumes te ontwerpen voor plaatsing in de tuin en op het voorplein van de borg. Deze folies moeten dienen als kleine tijdelijke tentoonstellingsgebouwtjes, die op een eenvoudige wijze moeten kunnen worden gebouwd middels het gebruik van duurzame materialen.

Onze inzending was bedoeld voor een locatie in de Borg tuin naast een bestaande Y-vormige brug. Deze locatie was door ons uitgekozen vanwege de vele aanwezige zichtlijnen. Bij de benadering van de gekozen locatie heeft men vanuit meerdere richtingen gezien een goed overzicht op de Folly, waardoor de plek uitmate geschikt werd geacht als bouwlocatie.

Het gebouwtje bestond uit een draagconstructie van grote kartonnen ronde kokers, die op geringe afstand van elkaar het perfecte kader moesten vormen en daarbij tevens het riante houten dak zouden dragen. De grote overstekken van het dak zorgen ervoor dat de kartonnen constructie tegen weer en wind zouden worden beschermd. Een golfende transparante Poycarbonaat plaat, vormde de gevelafwerking, waardoor de tentoongestelde producten tegen vochtinvloeden zouden worden beschermd. De vloer bestond uit Stelconplaten van 2x2m, die op de aangetrilde iets verhoogde zandgrond zou worden gelegd, waarbij een kruisvormig patroon van hardhouten vlonderdelen de aanwezige zichtlijnen zouden benadrukken en tevens de entreelopers zouden vormen voor de diverse bezoekers. Aan de achterzijde werd het vlonderpad, doorgezet boven het water, waardoor er een steigertje zou ontstaan.

Het idee voor de groene kamer is gebaseerd op een groene aanplant rondom het gebouwtje. Semi-transparante aanplant van riet aan de voorzijde en beide zijkanten en een dichte begroeiing aan de weerzijden van de vlonder aan de achterzijde. Als de Folly na de geplande 5 jaar weer wordt afgebroken blijft er uiteindelijk een groene kamer over, waar de vlonderpaden dan doorheen lopen, als blijvende routing door het groen.

categorie:

opdrachtgever:

status:

plaats:

oppervlakte: